Studielening nodig? Lenen als je jong bent? Hoe gaat dat?

De studentenlening kan een antwoord bieden op vele problemen. Maar je mag het zeker niet te licht opvatten. We zetten even alles op een rijtje voor je.

Waarvoor kan een studielening handig zijn?

Zelfs als je veel weekendwerk doet of studentenjobs uitvoert in de zoemer, kan studeren al snel financieel ingewikkeld worden. Veel jongeren zien af van een hogere opleiding omdat ze die simpelweg niet kunnen veroorloven. Het moet gezegd worden dat de kosten van het schoolgeld, de huur van een woning, hoe klein het kot ook is, de aanschaf van boeken, een computer, vervoer en andere dagelijkse uitgaven… al snel samen een grote kost worden!

Natuurlijk is het mogelijk om een studentenjob met studies te combineren: maar tegen welke prijs? Vaak gaat werk ten koste van het studeren zelf. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het meestal een kleine job is met wisselende uren, wat vermoeidheid en demotivatie in de hand kan werken.

Met een studielening of studentenkrediet kan je je met een gerust hart aan je studies wijden en je op de perfecte manier voorbereiden op je toekomst.

Studielening

*Resultaten verkregen voor een simulatie van een lening van 2500 euro in 24 maanden, gebruik de simulator voor resultaten die aan uw behoeften voldoen

Welke studielening of studentenkrediet kiezen?

De studielening maakt deel uit van de leningen op afbetaling, d.w.z. persoonlijke leningen. Het is een lening die je in staat stelt het project van je keuze te financieren, zonder dat je een bewijs van gebruik hoeft voor te leggen aan de kredietgever. Voor andere persoonlijke leningen is immers een factuur of een raming vereist om het geleende kapitaal vrij te maken. Maar niet voor de studielening of studentenkrediet! Zodra de aanvraag voor een persoonlijke lening is aanvaard, wordt het geld onmiddellijk overgemaakt op de bankrekening van de kredietnemer, soms binnen 24 tot 48 uur!

Let wel, kies niet zomaar de eerste de beste lening op afbetaling die je ziet. De verschillende persoonlijke leningen verschillen namelijk in rentevoet. Vergeet dus niet de rentevoet of JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van de verschillende persoonlijke leningen te vergelijken alvorens te kiezen. Bijgevolg ben je zeker dat je het goedkoopste krediet op de markt vindt.

Wie kan een studielening aangaan in België?

Tenzij de student een regelmatige en vrij aanzienlijke bron van inkomsten kan aantonen, zal hij/zij niet zelf een lening kunnen aangaan. Om voor een krediet in aanmerking te komen, moet namelijk aan verschillende criteria worden voldaan. Men moet meerderjarig zijn, in België of Luxemburg wonen en over voldoende inkomsten beschikken. Dit betekent dat je de kredietgever de garantie geeft dat je in staat zal zijn de lening elke maand terug te betalen gedurende de gehele looptijd van het contract. Daartoe berekenen de banken de maximale schuldenlast van een kredietnemer. In het algemeen mag het bedrag van de maandelijkse betalingen niet hoger zijn dan 33% van het netto beschikbare inkomen.

Daarom zal een studentenlening eerder worden afgesloten door de ouders ten gunste van hun kind. Bovendien nemen de banken hun voorzorgsmaatregelen door te eisen dat de lener een vast inkomen heeft.

Er zijn echter manieren voor studenten om geld te lenen zonder via hun ouders te gaan. Het bedrag mag echter niet hoger zijn dan 750 euro. 

Sommige banken bieden echter alternatieve oplossingen voor situaties waarbij de student werkt. De ouders nemen dan de lening op zich, maar de student is een mede-kredietnemer. Op die manier beschermen de banken zich tegen een eventuele wanbetaling en houden zij de ontbrekende maandelijkse termijnen in op het salaris van de ouders.

Hoeveel kan je met dit type krediet lenen?

Met de persoonlijke lening kan je een bedrag van enkele honderden tot tienduizenden euro’s lenen. Dit hangt uiteraard af van je vermogen tot terugbetaling en dit zal bijgevolg een invloed hebben op de looptijd van de lening. Hier volgt een indicatie van wat door de meeste kredietverstrekkers wordt aangeboden:

Geleend bedragMaximale aflossingstermijn
500 euro tot 2 500 euro24 maanden
2 501 euro tot 3 700 euro30 maanden
3 701 euro tot 5 600 euro36 maanden
5 601 euro tot 7 500 euro42 maanden
7 501 euro tot 10 000 euro48 maanden
10 001 euro tot 15 000 euro60 maanden
15 001 euro tot 20 000 euro84 maanden
20 001 euro tot 37 000 euro120 maanden
meer dan 37 000 euro240 maanden

Maar bekijk naast het geleende kapitaal ook het jaarlijks kostenpercentage, dat varieert naar gelang van het bedrag en de bank waarbij je een aanvraag indient. Het JKP is de totale kostprijs van uw krediet: een zeer belangrijk criterium om rekening mee te houden bij je vergelijking!