Hoe het beste krediet vinden in functie van uw project? Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om uw weg te vinden in de overvloed van aanbiedingen. Hieronder leest u alles wat u moet weten over persoonlijke leningen in België.

De persoonlijke lening in België, een simpel en praktisch krediet

De persoonlijke lening in België wordt ook wel een lening op afbetaling genoemd. In feite is de benaming “persoonlijke lening” een commerciële term, in tegenstelling tot de wettelijke benaming “afbetaling”. Maar het is identiek hetzelfde!

Het is een niet-toegewezen krediet, d.w.z. een krediet waarvoor geen bewijs van gebruik is vereist. Je kunt het geld uitgeven zoals je wilt!

Waarom een persoonlijke lening afsluiten?

U hoeft geen facturen of ramingen in te dienen om een persoonlijke lening aan te vragen, en u hoeft het geleende kapitaal ook niet te gebruiken zodra het op uw rekening is gestort. Deze vrijheid is het grote voordeel van een persoonlijke lening in België.

Met dit soort lening kunt u, naargelang uw behoeften en wensen, een auto, een elektrisch apparaat, meubelen, enz… kopen. U kunt er ook uw huis mee opknappen, op reis gaan of uw dierbaren een geschenk geven. Je kunt het geld in één keer uitgeven of sparen.

Let wel, de persoonlijke lening kan niet worden gebruikt voor de afkoop van een bestaand krediet of de aankoop van een onroerend goed zoals een huis of een appartement.

Goed om weten: de kredietorganisatie waarmee u contact opneemt, zal zeker proberen te achterhalen waarom u een persoonlijke lening afsluit. Voel u zeker niet verplicht te antwoorden, het zal de toekenning van de lening niet belemmeren. Dat laatste hangt vooral af van uw financiële gezondheid! Daar hebben we het later over.

Gebruik een kredietsimulator voor uw persoonlijke lening in België

Is de persoonlijke lening goedkoop? Helaas niet, dit type krediet is één van de duurste. Omdat het gebruik van de geleende middelen niet hoeft te worden bewezen, heeft deze lening over het algemeen een hogere rentevoet dan de tarieven van de betrokken leningen, zoals bijvoorbeeld een renovatielening of een hypothecair krediet. Daarom is het echt belangrijk om een persoonlijke lening simulator in België te gebruiken en op die manier de laagste rente te vinden!

Zodra u de verschillende criteria (bedrag, duur, enz.) hebt ingevuld, krijgt u een rangschikking van de verschillende lening op afbetaling oftewel “persoonlijke leningen”, volgens hun JKP (Jaarlijks Kosten Percentage).

Zoek per stad naar een persoonlijke lening

Soms is het gemakkelijker om naar de stad te gaan, hoewel de meeste kredietmakelaars u tegenwoordig zullen vragen om uw eerste aanvraag online in te vullen. Hieronder vind u de belangrijkste steden met hun kredietmakelaars.

Hoe kan ik gemakkelijk een persoonlijke lening verkrijgen?

Ook al is de persoonlijke lening in België gebaseerd op een eenvoudig en snel proces, toch wordt zij niet toegekend zonder enkele garanties. Allereerst moet u meerderjarig zijn en in België of Luxemburg wonen. U mag ook niet ingeschreven zijn in de Centrale voor Kredieten van de Nationale Bank van België (NBB). Ten slotte moet u garanderen dat u in staat bent om het geleende bedrag terug te betalen. Dit criterium zal ook de hoogte van het bedrag bepalen dat u zal kunnen lenen.

Over het algemeen berekenen kredietorganisaties de leencapaciteit volgens de volgende formule: de som van de maandelijkse betalingen van alle kredieten moet lager zijn dan 1/3 van het maandelijkse stabiele inkomen. Dat wil zeggen dat zij inschatten dat de totale maandelijks af te lossen schulden niet meer dan 33% van uw beschikbare inkomen mogen bedragen.

De bepaling van uw leencapaciteit integreert verschillende parameters: uw beroepssituatie, de stabiele stroom van uw inkomsten, de lopende leningen, maar ook de gezinssamenstelling. Deze parameters zijn essentieel. Wees ook transparant wanneer u deze informatie invult. Dit is om u te beschermen: vergeet immers niet dat u het geleende bedrag plus kosten en rente zal moeten terugbetalen.

Persoonlijke lening intrekken?

U heeft een persoonlijke lening genomen maar u heeft er spijt van? Maak je geen zorgen, je hebt het recht om je lening kosteloos in te trekken. De enige voorwaarde is dat u uw persoonlijke lening in België tijdig aanvraagt! U beschikt over een termijn van 14 kalenderdagen na de ondertekening van het contract. U hoeft geen annuleringskosten of boetes te betalen. Daar staat tegenover dat u het geleende kapitaal moet terugbetalen, vermeerderd met rente over de tijd dat het geld u ter beschikking werd gesteld. Als je een klacht hebt, zal Wikifin je vertellen wat je moet doen.