Hoeveel kost een lening en hoe kan ik minder betalen?

In België sluiten steeds meer consumenten een persoonlijke lening af. Maar hoeveel kost dit krediet? En vooral, hoe kunt u de kosten van een lening beperken?

De lening op afbetaling is een zeer gebruikelijk krediet

De lening op afbetaling of de persoonlijke lening is één van de meest populaire financieringsoplossingen op het gebied van consumentenkrediet. Waarom is dit type lening zo populair? De werking ervan is zeer eenvoudig en bijna alle financiële instellingen bieden he aan. De persoonlijke lening wordt gekenmerkt door een looptijd en vaste maandelijkse betalingen, die bij de ondertekening van het contract worden vastgesteld. Op deze manier wordt ook een vaste rentevoet bepaald. Let op, deze rentevoet en dus de kosten van het krediet, variëren vaak van contract tot contract!

*Resultaten verkregen op een vergelijking voor een krediet van 3000 euro in 24 maanden, gebruik de vergelijker voor resultaten die aan uw behoeften voldoen

Hoeveel kost een persoonlijke lening?

Om deze vraag te kunnen  beantwoorden, moeten we eerst vaststellen dat er twee soorten leningen op afbetaling bestaan. Er is de niet-toegewezen persoonlijke lening (of persoonlijke lening zonder rechtvaardiging), en de persoonlijke lening met rechtvaardiging.

In het eerste geval is geen factuur vereist om een lening aan te vragen om het geleende kapitaal door de kredietinstelling te laten uitbetalen. Dit type lening is niet afhankelijk van een specifieke aankoop of een specifieke dienst. Het verschaft een som geld die de lener dan kan besteden zoals hij/zij wil. Deze vorm van lenen is uiterst flexibel in het gebruik, maar helaas heeft het vaak hoge jaarlijkse kostenpercentages. Om te weten hoeveel een niet-toegewezen persoonlijke lening kost, aarzel niet om online uw simulatie voor het krediet uit te voeren. Op die manier vindt u snel de beste persoonlijke lening in functie van uw behoefte.

In het tweede geval is de lening bestemd voor een welbepaald gebruik. Dit is typisch het geval bij een lening voor een renovatie aan uw woning of bijvoorbeeld een autolening. Er is een specifiek doel waarom u leent. Hierbij kan het geleende kapitaal dan ook enkel voor dat ene doel gebruikt worden. Om hier zeker van te zijn, vraagt de kredietinstelling om bewijzen van het gebruik van de lening, via facturen of bestelbonnen. Ook hier is het raadzaam de verschillende aanbiedingen te vergelijken om te weten hoeveel een krediet kost en zo het de meest voordelige lening te kiezen.

Gebruik de kredietsimulatie om de lening met de laagste kosten te vinden

Een kredietvergelijker voor persoonlijke leningen maakt het mogelijk de verschillende banken en kredietverstrekkers te vergelijken en filteren. Het is een eenvoudige en gemakkelijk online platform dat u (de consument) veel tijd bespaart. Conclusie; door de vergelijkingstool te hanteren bespaart u niet alleen tijd, maar vindt u tevens de beste lening en bespaart u geld. 

Wat is een kredietvergelijker?

De simulatietool voor persoonlijke leningen of kredieten is een online hulpmiddel dat ook alle aanbiedingen van kredietverstrekkers voorstelt. Hiermee kunt u aanbiedingen voor leningen op afbetaling vergelijken en de beste persoonlijke lening voor uw project vinden. Het is een gratis en niet-bindend instrument: kredietnemers zijn niet verplicht een lening aan te gaan nadat zij een vergelijking hebben gemaakt. Het biedt echter wel de mogelijkheid om in slechts enkele muisklikken te weten te komen hoeveel een lening kost!

Hoe kan ik het gebruiken en weten hoeveel een krediet kost?

Iedereen die een lening wil afsluiten, kan een vergelijking maken van de verschillende kredieten. Slechts enkele details volstaan om al snel de beste lening op maat te vinden. Om te beginnen moet u uw identiteit bewijzen, alsook uw woonplaats in België of Luxemburg. Vervolgens moet u bewijzen dat u meerderjarig bent en dat u niet ingeschreven bent in de Centrale voor Kredieten van de Nationale Bank van België (NBB). U moet ook garanties van solvabiliteit verstrekken: salarisstroken, bewijs van huurinkomsten, pensioenbewijs, enz. Als laatste moet u het gewenste leningkapitaal aangeven, de gekozen looptijd van de lening en het maximumbedrag van de aflossingen die u wenst te doen. Zodra deze informatie is gekend, stelt de online kredietvergelijker een overzicht op van de verschillende aanbiedingen voor die overeenstemmen met uw verwachtingen en uw profiel.

Het JPK : De basis van de berekening die de kosten van het krediet zal bepalen.

Voor elk van de aanbiedingen wordt het JKP (Jaarlijkse Kosten Percentage) vermeld. Zoals Wikifin ons aangeeft, is het JKP de uitdrukking in percentage van de totale kosten van een lening. Het betekent de rente die u verschuldigd bent, maar ook alle andere kosten van de lening, zoals administratiekosten. Het is dankzij dit JKP dat u zal kunnen zien hoeveel een lening kost.

Deze pagina in het Frans: